Temat: Grota w deszczu? Czemu nie :D

Co prawda wszystko wydarzyło się już prawie tydzień temu, ale dzisiaj znalazłam trochę czasu, aby o tym napisać. wink
Piotr od kilku dni kusił forumowiczów na sobotnią wyprawę w Beskid Mały smile

Powód był taki: w niedzielę miał startować w Biegu Powsinogi i dlatego już w sobotę planował być w Wadowicach. Coby dnia nie zmarnować koniecznie chciał ruszyć na szlak. Toż to prawdziwy miłośnik BM wink

W sobotę od rana telefonicznie konsultujemy się w sprawie opadów co to są i nie są, momentami nawet świeci słońce.
W końcu zapada decyzja, że ruszamy.
Gdzie? Do Groty Komanieckiego, której Piotr jeszcze nie zna, a w grocie z pewnością nie pada wink,  potem planujemy oglądnąć wodospad na Dusicy.

Gdy dojeżdżam do Wadowic leje jak z cebra. sad
Ze smętnymi minami postanawiamy sprawdzić czy na Praciakach tez tak mocno pada hmm

Na miejscu żal nam się wracać i ruszamy w drogę mimo opadów.
Droga wielu z nas dobrze znana. Prowadzę Piotra do groty tak jak nauczyła mnie Włóczykijka i jak chodziłam z Darkheushem smile
Idziemy żółtym z Praciaków do Przełęczy pod Mladą Horą i tam spotykamy jedynych w tym dniu turystów. Jedzonko, piciu i dalej wiadomymi ścieżkami bez szlaku. Po dotarciu na miejsce, Piotr jest zachwycony widokiem groty smile

Pstrykamy „mokre” fotki. Mój towarzysz wyprawy dzielnie szuka forumowej skrzyneczki i dokumentuje w księdze Bacy nasz pobyt.

Kajecik czuć lekko stęchlizną, ale to nic dziwnego. Papierem po śniadaniu osuszamy pojemnik i Piotr chowa nasz skarb na swoje miejsce.
Schodzimy niżej do wodospadu na Dusicy, którego i ja jeszcze nie widziałam. Piotrowi pięknie udaje się ująć spływającą wodę.

http://lh3.ggpht.com/_AUiIwSjvNoQ/TI6Hosnel6I/AAAAAAAAGKo/ETl32UUMzyc/s640/IMG_5308.JPG

Wracamy tą sama drogą obiecując sobie, że koniecznie trzeba będzie wrócić tu zimą i obejrzeć lodospad w grocie i na Dusicy big_smile

Więcej fotek po kliknięciu w obrazek

http://lh4.ggpht.com/_AUiIwSjvNoQ/TI6Hoq5XCWI/AAAAAAAAGKo/IV8hb1Tqelk/s640/IMG_5298.JPG

Ostatnio edytowany przez jolanta (2010-09-16 20:50:01)

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

2

Odp: Grota w deszczu? Czemu nie :D

Muszę zaprzestać oznaczać BM a zacząć zwiedzać.
O wodospadzie na Dusicy słyszałem ale nie widziałem, więc chyba pora zacząć … wink

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

3

Jolu - lepiej bym tego nie napisał. Dziekuję za super wycieczkę i pokazanie skarbów BM. Prawdę mówią ci, co twierdzą, że w górach dobre towarzystwo jest ważniejsze od pogody wink. Zimowe chodzenie to dla mnie prawdziwa przyjemność.

MK - jak to zrobiłeś, że byłeś przy grocie a nie widziałeś wodospadu? Jest zaledwie 50 m niżej idąc wzdłuż potoku wink.

Ostatnio edytowany przez piotr (2010-09-17 08:11:55)

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

4

Oj udana to była wyprawa, ja też ją miło wspominam smile

Teraz tylko trzeba wyczekać cierpliwie na zimę, ciesząc oczy pięknem jesieni w BM.

Wycieczka w takim razie zaplanowana big_smile, zapisy przyjmuję od zaraz wink

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

5

Wycieczki do groty mają swój klimat. Super relacja! A deszczyk Wam troszkę dolał wink

6

lowell79 napisał/a:

(...) A deszczyk Wam troszkę dolał wink

big_smile o tak sucho nie było big_smile ale kataru na drugi dzień też wink

7

Jolu , Piotrze cudne fotki Dusicy i Groty smile Nie mogę się na nie napatrzyć big_smile i pomyśleć, że ja też tej Dusicy jeszcze nie widziałam ... ech wstyd sad

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

8

..pod Dusicę to się to się trzeba jakąś większą ekipą może wybrać, co? smile

"Góry upajają. Człowiek uzależniony od nich jest nie do wyleczenia. Można pokonać alkoholizm, narkomanię, słabość do leków. Fascynacji górami nie można" Edmund Hillary

9

Ale w zimie, bo sam bym ten lodospad zobaczył z chęcią wink

"Picie wódki, to jest wprowadzanie elementu baśniowego do rzeczywistości."
Jan Himilsbach

10

no zimą jest świetny ale ja uwielbiam wczesną wiosnę, kiedy grota jest cała zlodowaciała, a kilka dni później przy odwilży można stanąć pod wodospadem i być suchym a cały strumień wody nad głową przelatuje smile To jest bomba.

Jolu fotki bomba Oby tak dalej

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz