1

Temat: Złota Górka czy Porębski Groń ?

Na facebooku pojawiło się zdjęcie wraz z następującym pytaniem :

cyt: „Dlaczego na Złotej Górce (757m npm) w Beskidzie Małym jest tabliczka z informacją "Porębski Groń" i podaną wysokością 735m npm? Tabliczka wisi już od lat i nikt nie reaguje! A przecież pamiętam jak dziś, gdy w miejscu zwalonej wieży triangulacyjnej wisiała "Złota Górka 757m" i drogowskazy ze szlakami.”

https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/580640_602085569852358_470245581_n.jpg
fot. Grzegorz Maślanka

Czy ktoś wie coś na ten temat ? To chyba, z tego co widzę jakaś stara tablica, już chyba wyblakła. Może ktoś umyślnie przestawił ? MK czy Tobie coś może wiadomo na ten temat, bo zapewne najwięcej się orientujesz w tym temacie. smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

2

Odp: Złota Górka czy Porębski Groń ?

Porębski Groń leży w pobliżu Złotej Górki, są to dwa odrębne szczyty. Na Złotej górce nigdy nie było wieży triangulacyjnej. (była na Palenicy)

3

Wg mapy Beskid Mały (Compass, wyd. VI, Kraków 2011) nad Targanicami wznosi się Porębski Groń (735 m) i Złota Góra (nie Górka, 757 m), czyli, pomijając kwestię nazwy, są to dwa odrębne szczyty.

"Because it's there" (G. Mallory)
Moje galerie: https://get.google.com/albumarchive/105 … source=pwa

4

Oba szczyty są jednak mocno zalesione i leżą blisko siebie , tak więc o pomyłkę nietrudno  roll

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

5

Cyberniok napisał/a:

...  Na Złotej górce nigdy nie było wieży triangulacyjnej. (była na Palenicy)

To gdzie ja wycinałem swoje inicjały będąc jeszcze wczesnym nastolatkiem?  yikes  smile

6

Staszek napisał/a:

To gdzie ja wycinałem swoje inicjały będąc jeszcze wczesnym nastolatkiem?  yikes  smile

A czy to było przed wojną?

7

no to niezły miszmasz  teraz big_smile - to jeszcze czekamy na MK big_smile

"Tak jak zawsze, kiedy zdarza mi się widzieć coś niebywałego, żałowałem, że nie ma ze mną miłych sercu ludzi, żeby mogli oni też swoje zatroskane oczy widokiem czystym uradować i przemyć, zasługują przecież na to nie mniej niż ja, albo bardziej"  /E. Stachura/

8

nena napisał/a:

no to niezły miszmasz  teraz big_smile - to jeszcze czekamy na MK big_smile

Chyba faktycznie najlepiej będzie jak wypowie się nasz najlepszy ekspert w tych tematach  smile

'' Tyle samo jest idiotów wśród księży, robotników i profesorów. Różnica polega na tym, że profesor ma większy zasób słów i w związku z tym trudniej wymacać jego głupotę.'' ( Bronisław Geremek )

9

Cyberniok napisał/a:
Staszek napisał/a:

Tak, tą z 1981 r.   wink

Widziałem tą tabliczkę, jak byłem w sierpniu na Trzonce. Ale nie kojarze jej ze szczytem Złotej Górki, była poniżej.

10

Staszek napisał/a:
Cyberniok napisał/a:
Staszek napisał/a:

Tak, tą z 1981 r.   wink (...)

Wiem, off-top wink ale kulam się tu i kwiczę, monitor opluty dokumentnie lol

Wokół góry, góry i góry...i całe moje życie w górach, ileż piękniej drozdy leśne śpiewają,niż śpiewak płatny na chórach. Wokół lasy, lasy i wiatr...i całe życie w wiatru świstach. Wszyscy, których kocham, wita was modrzewia ikona złocista. (J.Harasymowicz) smile

11

Z nazwami gór to jak z przysłowiem "Dziad swoje, baba swoje...", a do tego dochodzą mapy papierowe i te w sieci, i jeszcze książkowe przewodniki turystyczne. W Beskidzie co krok można znaleźć przykłady dowolnego stosowania nazw poszczególnych wzniesień. Na wschodnim ramieniu Leskowca wzgórze "Makowa Góra 721 m n.p.m.": często oznaczana jest jako "Makowska Góra"; "Zamczysko 545 m n.p.m." na mapach przyjmuje nazwę "Bielówka", a pobliski "Cybik" mylony jest właśnie z "Zamczyskiem". Po drugiej stronie Tarnawki, już w paśmie Pewelskim "Koźle 564 m. n.p.m." na mapach przyjmuje nazwę "Króliczej Góry". To tylko kilka przykładów z naszego terenu.

12

Potwierdzam za Staszkiem, że była na szczycie wieża triangulacyjna. Jeszcze w latach 90' widziałem resztki spróchniałych elementów kilka metrów od szczytu.

13

mohikanin napisał/a:

Potwierdzam za Staszkiem, że była na szczycie wieża triangulacyjna. Jeszcze w latach 90' widziałem resztki spróchniałych elementów kilka metrów od szczytu.

Coś zaczyna mi się rozjaśnać  hmm  na szczycie Złotej Góry chyba rzeczywiście były kiedyś resztki niewielkiej konstrukcji drewnanej. Wielka wieża, dostarczająca niezwykłych widoków na Tatry i Małą Fatrę znajdowała się na Bukowskim Groniu(Palenicy) na końcu Alei Limb.

14

no ... coraz lepiej  lol

15

Cyberniok napisał/a:
mohikanin napisał/a:

Coś zaczyna mi się rozjaśnać  hmm  na szczycie Złotej Góry chyba rzeczywiście były kiedyś resztki niewielkiej konstrukcji drewnanej. Wielka wieża, dostarczająca niezwykłych widoków na Tatry i Małą Fatrę znajdowała się na Bukowskim Groniu(Palenicy) na końcu Alei Limb.

Tak, na Bukowskim Groniu była większa wieża i można było na nią wejść. Przetrwała dłużej niż na Złotej Górce, ale "kulturalni" ludzie pomogli jej dokończyć żywota.

A tak na marginesie Palenica, to nie to samo co Bukowski Groń. Austriacy wprowadzili zamieszanie a WIGowcy to powielili. A za nimi inni. Ostatnio to się jednak zmienia.

http://www.mapywig.org/m/WIG_maps/serie … 300dpi.jpg

http://www.mapywig.org/m/WIG_maps/series/100K_300dpi/P49_S28_BIELSKO_300dpi.jpg

Ostatnio edytowany przez Staszek (2013-12-02 18:51:41)

16

Post z fecebooka 

Grzegorz Maślanka napisał/a:

„Przeczytałem w jednym z postów, że na Złotej Górce nie było wieży triangulacyjnej... I racja, bo to była ambona myśliwska, którą dobrze pamiętam. Tuż obok, na polance myśliwi wysypywali przynętę dla zwierzyny płowej.”
[…]To ja wprowadziłem Forumowiczów w błąd, pisząc o wieży triangulacyjnej. Przepraszam!

17

nena napisał/a:

Na facebooku pojawiło się zdjęcie wraz z następującym pytaniem :

cyt: „Dlaczego na Złotej Górce (757m npm) w Beskidzie Małym jest tabliczka z informacją "Porębski Groń" i podaną wysokością 735m npm? Tabliczka wisi już od lat i nikt nie reaguje! A przecież pamiętam jak dziś, gdy w miejscu zwalonej wieży triangulacyjnej wisiała "Złota Górka 757m" i drogowskazy ze szlakami.”

https://scontent-a-lhr.xx.fbcdn.net/hphotos-frc1/580640_602085569852358_470245581_n.jpg
fot. Grzegorz Maślanka

neno to zdjęcie uwidacznia prawidłowe oznacze szczytu Porębski Groń, znajdującego się na szlaku żółtym:
Przełęcz Bukowska – Porębski Groń - Złota Górka - Targanice
– Jawornica - Potrójna - …… - Rzyki Praciaki.
Wysokość podawana jest w różnych książkach różnie od 735 po 743m n.p.m.
Kiedy w 2006r roku wieszałem tablicę to mój GPS pokazał tą właśnie wysokość.
Nie jest to szczyt Złotej Górki, który  leży także na trasie tego szlaku, ale około 10 minut marszu od tego miejsca na północny wschód w stronę Targanic (oddalając się od przełęczy Bukowskiej).
Jeżeli ktoś uważa, że znajduje się na Złotej górce to jest w błędzie.
Na samym szczycie Złotej Górki mamy inny las. Nie było tam brzóz tylko buki.
Na jednym z nich jest zawieszona tablica żółta wysokościowa, a także znajduje się na szczycie słupek - pkt pomiarowy. Zdobycie wierzchołka Złotej Górki jest krótkie ale ostre, wymagające, natomiast na szczyt Porębskiego Gronia dochodzimy bardzo łagodnie z obu stron.

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

18

To jeszcze jeden post z facebooka , z lepszym opisem

cyt. Jak podchodzisz od przełęczy Trzonka żółtym szlakiem, najpierw wychodzimy stromo na jeden szczyt. Z niego można zejść w dół do doliny Domaczki (ul Leśna). Potem jest już łagodnie (tak, że nie trzeba schodzić z roweru) i po chwili stajemy na przedmiotowym szczycie Złota Górka-Porębski Groń. Idąc dalej w stronę Targanic dochodzimy do drogi gruntowej, która prowadzi z przeł Beskid Tanganicki (bez szlaku). No więc te kilkadziesiąt metrów między szczytem a ową drogą zajmuje łąka, która w przeszłości stanowiła jedną całość z łąkami znajdującymi się przy drodze na przeł Beskid Tanganicki. W tym miejscu, czyli na tej polanie myśliwi wystawiali przynętę. Siedząc na dużej ambonie doskonale widzieli to miejsce z przynętą. I to właśnie ta ambona była dokładnie w tym miejscu, gdzie obecnie znajduje się owa tabliczka. Jej pozostałości były widoczne jeszcze kilka lat temu. I teraz najważniejsze: mój dziadek, leśniczy i myśliwy zarazem, wielokrotnie wspominał ową "ambonę na Złotej Górce". To było jeszcze w latach 70-tych. Wtedy nikt nie miał wątpliwości, który szczyt nosił tą nazwę, a był to właśnie ów szczyt ze zdjęcia.

19

Marku właśnie czekaliśmy na Ciebie.  big_smile  Bardzo dziękuję za wyjaśnienia. smile Grzegorz śledzi temat, więc myślę, że je przeczyta smile.

20

Na szczycie Złotej Górki od przynajmniej trzydziestu paru lat nie było ambony myśliwskiej.
Ambona znajduje się tuż poniżej szczytu, przy szlaku (kierunek SW) na polance, która obecnie powoli zarasta.

Ostatnio edytowany przez Staszek (2013-12-02 19:56:15)

21

W monografii Aleksego Siemionowa  pt. „Ziemia Wadowicka” z roku 1984 szczyt Porębskiego Gronia jest  opisany na stronach: 19, 21, 390, 405, 502. i świadczy, że jest to właśnie to miejsce, ukazane na zdjęciu.
A że miejscowi mówili że idą na Złotą Górkę, to tak mogło być, bo przecież szczyty te leżą w zasięgu „rzutu kamieniem” od siebie. Podobno owego czasu znajdowało się tam miejsce widokowe, jedne z najpiękniejszych  na terenie Beskidu Małego.

... by Beskid Mały, był najpiękniejszym pasmem górskim.
Czystszym, zadbanym, pokazującym swe piękno i historię.

22

yikes

... ja tu tylko sprzątam ...  lol

Ostatnio edytowany przez nena (2013-12-02 19:59:50)

23

MK napisał/a:

W monografii Aleksego Siemionowa  pt. „Ziemia Wadowicka” z roku 1984 szczyt Porębskiego Gronia jest  opisany na stronach: 19, 21, 390, 405, 502. i świadczy, że jest to właśnie to miejsce, ukazane na zdjęciu.

Ten fragment monografii o Porębskim Groniu, o którym piszesz Marku, przytoczyłam Grześkowi.

cyt. "„ PORĘBSKI GROŃ – ok. 740 m n.p.m., zwornikowy szczyt (od którego odchodzi na pn. wsch. Złota Górka), leżący w grzbiecie bocznym od Bukowskiego Gronia po )( Kocierską; nazwa używana przez ludność; mapy szczyt ten znaczą warstwicami nie podając nazwy, ani wysokości. W pobliżu niezalesionego wierzchołka, jednego z najlepszych punktów widokowych na Beskid Mały, przechodzi żółty szlak )( Bukowska – Czarny Groń. Nazwa stara, pochodzi od Porąbki, zwanej przed rozbiorami Porębką."

Myślę, że chyba się sprawa wyjaśniła.  big_smile

Ostatnio edytowany przez nena (2013-12-02 20:02:04)

24

Odniosę się do tego zdania: "A że miejscowi mówili że idą na Złotą Górkę, to tak mogło być, bo przecież szczyty te leżą w zasięgu „rzutu kamieniem” od siebie." -- No to jeśli miejscowi tak mówią to chyba wiedzą najlepiej, czyż nie? No bo kto ma niby kto ma lepiej wiedzieć, jakiś gość z Warszawy, który pisze książkę lub wydaje przewodnik?? W niedzielę wybiorę się na Złotą Górkę i porozmawiam z ludźmi, którzy mieszkają w pobliżu. Zapytam, co oni nazywają Złotą Górką, a co Porębskim Groniem?

Ciekawe - może Grzegorz zechce się potem podzielić z nami informacjami od miejscowych. smile

25

cyt. Jak podchodzisz od przełęczy Trzonka żółtym szlakiem,

Nie ma czegoś jak przełęcz Trzonka. Jest przysiółek Trzonka, szczyt Trzonka Miejsce o którym mówisz, a w którym niopodal zaczyna się żółty szlak to Przełęcz Bukowska od Bukowskiego Gronia o ta nazwa od buków, jakie tu rosły za pradawnych czasów, kiedy to cały Beskid Mały pokryty był jedną wielką puszczą karpacką

Na mapach józefińskich nie mamy nic mowy o Złotej Górce czy Porębskim Groniu. Jest tylko nazwa Dugim Goni b.[erg], czyli o Długim Groniu
http://bacadom.republika.pl/001aa.jpg
co nie znaczy że o omawianych szczytach ludzie nic nie wiedzieli

A zatem skąd ta nazwa Złota Góra

No właśnie
Ksiądz M. Król w Sierotach Zebrzydowskich zanotował legendę: przywódczyni zbójników, czarno księżna Maronka, mająca swą siedzibę w jaskini w Inwałdzie, popełniła samobójstwo i została pochowana w Roczynach, na granicy z Bulowicami. Dopiero Jan Tarkota w rękopiśmiennych notatkach z XIX w przypomniał legendę o zbójnikach z Roczyn, którzy mieli kryjówkę w jaskini pod Złotą Górą, na pograniczu z Brzezinką. Legendy tu nie mam zamiaru opisywać, ale jak widać nazwa Złotej Góry pojawiły się w XIX w, a mapa józefińska była opublikowana z końcem XVIII w. Jak łatwo można zauważyć nazwa Długi Groń nadana przez Austriaków długo się nie utrzymała. Zresztą też nie wiadomo czy była to nazwa nadana przez nich poprawnie.  Legenda była przekazywana z ust do ust i ten aspekt dłużej się utrzymał w historii mieszkańców.

Mieszkańcy z Roczyn i okolic Andrychowa wg mnie nazywali Złotą Górą szczyt od swojej strony, natomiast nazwa Porębski Groń wywodzi się od słowa Porąbki, a dokładnie od pierwotnego słowa tej miejscowości czyli - Porębka i wg mnie mieszkańcy tej miejscowości widząc Złotą Górę nazywali ją Porębski Groń. I chcąc pogodzić nazwę 2 szczytów jednemu - większemu - nadano nazwę Złotej Góry (tu też na nazwę miało wpływ osadzenie się mieszkańców z Moraw z okolic Złotych Gór, gdzie też nie daleko było Indrychów i też był szczyt o nazwie Leskowiec) , a niższemu zwornikowi - Porębski Groń

nena napisał/a:

„Dlaczego na Złotej Górce (757m npm) w Beskidzie Małym jest tabliczka z informacją "Porębski Groń" i podaną wysokością 735m npm? Tabliczka wisi już od lat i nikt nie reaguje! A przecież pamiętam jak dziś, gdy w miejscu zwalonej wieży triangulacyjnej wisiała "Złota Górka 757m" i drogowskazy ze szlakami.”
fot. Grzegorz Maślanka

Otóż jak zaczął MK znakować tabliczkami Beskid mały jeszcze nie znał się z osobami z PTTK-u czy też z forumowiczami. Zdawał się na swojej intuicji oraz na swoich pomiarach GPS. faktycznie że trafiały mu się wtopy, ale dzięki jego społecznemu zaangażowaniu to i tak możemy się cieszyć, że wtedy jakieś tabliczki powstawały i że miał chęci do tworzenia ich.

Faktycznie, że w tym wypadku tabliczka nie jest trafna pod względem wysokościowym, ale w miejscu w którym ją ustawił wg współczesnych map jest prawidłowa.

Warto też wspomnieć, że przez szczyt Złotej Góry kiedyś przechodził zółty szlak i to do nie dawna, bo to MK zmienił go. Dlaczego? Podejście na szczyt z roku na rok zarasta. Z jednej strony jest fatalne podejście, a obok znajduje się szeroka droga jak dla TIRa omijająca to męczące podejście więc dlaczego nie Zwłaszcza, że ludzie jak się zagadają to i tak wędrowali szeroką ścieżką i nie zważali, że właśnie przechodzą koło szczytu Złotej Góry.

Ostatnio edytowany przez baca (2013-12-03 07:19:47)

----------------------------------------
Największą ozdobą naszego Beskidu [...] są jego urocze doliny. Wprawdzie dawno już straciły one charakter pierwotności i dzikości, [...] ale mimo wszystko nie są pozbawione swoistego wdzięku, chociaż wszędzie już widoczne są ślady rąk ludzkich.
- Jan Galicz